Image

Fókuszban a beltéri levegő minősége

Sokan közülünk napjának akár 90 %-át is négy fal között tölti, legyen az munkahely, iskola, vagy otthon, így egyre nagyobb hangsúlyt kap a beltéri levegő minősége (IAQ), hiszen az közvetlen hatással van egészségünkre, életminőségünkre. Talán nem is gondolnánk, de újabb tanulmányok szerint egyes légszennyező anyagok belső terekben jóval magasabb koncentrációban lehetnek jelen, mint a szabadban. Az utóbbi időkben az allergiás megbetegedések növekvő száma, és a koronavírus-járvány rámutatott, hogy milyen kockázatokat rejtenek a beltéri levegőben keringő mikoorganizmusok is.

Mi van a beltéri levegőben?

A beltéri levegőben található szennyeződéseknek számtalan forrása lehet. A légszennyező anyagok bekerülhetnek kívülről, vagy mi magunk is szennyezhetjük a belső tereinket.

Szálló részecskék

szálló por, kipufogó gáz, korom, por, füst, szösz, haj, pollen

Illékony szerves anyagok (VOC)

festékek, lakkok, tisztítőszerek, égésgátlók, lágyítószerek

Szagok és gázok

konyhai gőzök, cigaretta füst, csatornaszag

Mikrobák

baktériumok, vírusok, gombaspórák, atkák

Miért van szükség a légtér fertőtlenítésére?

Az ember által kilélegzett aeroszol több méter távolságra is eljut, és zárt térben ― csakúgy, mint a füst ― nagyon lassan tűnik el. A lebegő, láthatatlan részecskék órákon át jelen lehetnek. Ha több ember zárt térben tartózkodik, akkor idővel az általuk létrehozott aeroszol összeadódik, és felhalmozódik a légtérben. Az aeroszolban lévő vírus a belélegzés során olyan mélyre is bejuthat a tüdőbe, ahová a nagyobb cseppecskék nem. Kutatások szerint zárt térben a fertőzés átvitelének esélye 18,7-szer nagyobb, mint nyílt térben. Ha a zárt térben légáramlással járó légtechnika is működik, akkor fokozottan kell ügyelni arra, hogy a technikai berendezések eltávolítsák, ne pedig szétterítsék a potenciálisan vírust is tartalmazó aeroszolt.
Image

Tények és statisztikák

Vegyél egy nagy levegőt, és olvass el pár meglepő tényt a beltéri levegőminőségéről!

A világ lakosságának 91%-a erősen szennyezett levegőt lélegzik be. (WHO)

1 600 000

Évente körülbelül 1,6 millió ember hal meg a beltéri levegőszennyezés következtében. (WHO)

18,7 x nagyobb

Zárt térben egy vírusfertőződés átadásának esélye 18,7-szer nagyobb, mint szabad levegőn. (10.1093/infdis/jiaa742)

A legveszélyesebb beltéri levegőszennyező anyagok közé tartozik a benzol, a szén-monoxid, a dohányfüst, a formaldehid, az ólom, a naftalin és a radon. (EC Europa, NCBI)

2 - 5x nagyobb

A beltéri levegő szennyezőanyag-tartalma általában 2-5-ször nagyobb, mint a kültéri szennyezettség. (EPA)