A levegő ionizációja és a levegő minősége közötti összefüggés már évtizedek óta ismert: minél gazdagabb a levegő negatív ionokban, annál kevésbé szennyezett részecskékkel.
Városi környezetben, és különösen az épületeken belül, a levegőből hiányoznak a negatív ionok. Annak érdekében, hogy megértsék a negatív ionok hiányának káros hatását, a tudósok tanulmányozták fiziológiánkra gyakorolt hatásukat.

A negatív ionok pozitív hatásai

 • Eltávolítja a kórokozókat a levegőből
 • Eltávolítja a részecskéket a levegőből
 • Csökkentheti az asztmás és a légzési panaszokat
 • A vér oxigénellátása javulhat, a vérnyomás és a pulzus normalizálódhat
 • Javulhat az alvás minősége
 • Megszüntetheti a fejfájást

A kórokozók eltávolítása

Részecskeeltávolítás

Az asztma és a légzési nehézségek elleni hatás

  • A gyógyszerhasználat csökkenése (kb. -50%) asztmás hörghurutban szenvedő betegek csoportjában, 17 hónapos negatív ionok nagy sűrűségének való kitettség után (Th. Le Cossec, PhD szakdolgozat, Nyugat-Bretagne-i Egyetem):
   https://www.ionisation.be/Effets_benefiques_de_l_ionisation_negative_de_l_air_Revue_de_70_publications_scientifiques_Mars_2011.pdf
  • "A negatív ionok elősegíthetik az orrnyálkahártya hámsejtjeinek képződését, felgyorsíthatják a hörgők nyálkahártyáinak csillóinak mozgását, javíthatják az alveoláris szellőzést, növelhetik a vér  oxigén telítettségét. A klinikai eredmények azt mutatják, hogy a negatív ionok nagy dózisban történő 30 perces belélegzése után az oxigénfelvétel 20% -kal nőtt, és a szén-dioxid-kibocsátás 14,5% -kal nőtt. A tüdőfunkció normalizálása segíthet az asztmás betegeknek."
   http://www.baike.com/wiki/%E8%B4%9F%E7%A6%BB%E5%AD%90%E7%A9%BA%E6%B0%94%E5%87%80%E5%8C%96%E5%99%A8
  • Az oroszországi Pushchino Tudományos Akadémia Elméleti és Kísérleti Biofizikai Intézetében végzett kutatások kimutatták, hogy a negatív ionoknak való kitettség növeli a szuperoxid-diszmutáz (SOD) védő antioxidáns enzim szintjét az emlői eritrocitákban. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a negatív ionok jótékony biológiai hatásának elsődleges fizikai-kémiai mechanizmusa a szuperoxid-diszmutáz aktivitás stimulálásához kapcsolódik a H mikromórkoncentrációval.2O2 (hidrogén-peroxid)."
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9237652

A vér oxigénellátására, vérnyomására és pulzusra gyakorolt hatás

Alvás

Fejfájás

Nincs kockázat a magas negatív ionsűrűségnek való kitettséggel kapcsolatban

    • A.P. Krueger, University of California Berkeley: "Még senki sem bizonyította, hogy a megfelelően megtervezett ionizátor által termelt negatív ionok koncentrációja káros hatással lehet."
    • Számos tudományos tanulmány kimutatta, hogy a negatív ionok nagy sűrűségűnek (10K/cm) való kitettség3) nem jár mellékhatásokkal.