Rendszeres szörfösként folyamatosan arra törekszem, hogy a lehető legtisztább tengeri levegőt lélegezzem be. Az ásványi sókban és a negatív ionokban való gazdagsága miatt a tengeri levegő számos egészségügyi előnnyel jár. Ezeknek az elemeknek a koncentrációját növeli a hullámzás és a szél. Annak érdekében, hogy ezeket a hatásokat reprodukáljam az orvosi rendelőm beltéri levegőjében, úgy döntöttem, hogy tesztelek egy ionizáló eszközt, amely a jólétre gyakorolt várható hatások mellett csökkenti a mikrobák, mikropollutánsok és allergének jelenlétét a környezeti levegőben, amelyet a betegeim belélegeznek.

Guillaume Barucq

Háziorvos, a Surf Therapie and Detoxseafication könyvek szerzője

Az ion elektromos töltésű atom vagy molekula, ami egy semleges atomból elektron felvételével vagy leadásával keletkezik.
A negatív töltésű ion, más néven anion olyan atom vagy molekula, melynek egy vagy több elektrontöbblete van.

ionok négatifs

Az O2 oxigénmolekula, amely a levegő 20% -át teszi ki, egy elektrofil molekula, amely könnyen megszerez egy további elektront (pirossal a rajzon), hogy létrehozza az O2-iont.

Hol találunk negatív ionokat?

A levegő természetesen ionizálódik, egyensúlyban van a pozitív és negatív ionok között a természetes terekben. Általában több száz-több ezer ion van cm3-enként a levegőben természetes állapotukban.

Bizonyos természetes terekben nagy mennyiségű negatív ion található: a vízesések lábánál a vízcseppek kitörése elektronokat (Lenard-effektusnak nevezett fizikai jelenség során) bocsát ki, amelyek ionizálják az oxigént (ion O2- itt leírt -fent). Más természeti jelenségek kedveznek a negatív ionok létrejöttének, beleértve a kozmikus sugárzást és a triboelektromosságot a tüskés fák tűinek csúcsán.

Így nagy mennyiségű negatív iont találhatunk a hegyekben, a tengerben, az erdőben...

A negatív ionok jótékony hatásúak az egészségünkre (ellentétben a pozitív ionokkal): javítják a hangulatunkat, az alvás minőségét, a koncentrációt, a szövetek oxigénellátását ... A negatív ionok csükkentik a stresszt.

De miért érezzük magunkat tompának, amikor egy zivatar közeledik? Miért érezzük magunkat nyugodtnak a tengertől? Itt jönnek képbe az ionok, és hatásuk a fiziológiánkra.

A pozitiv ionok káros hatása

Míg a negatív ionok száma szennyezett környezetben - és különösen zárt terekben, ahol a levegő kondicionált -  csökken, a pozitív ionok továbbra is jelen vannak. Egyes berendezések, például fénymásolók, elektromos eszközök, képernyők növelhetik a pozitív ionok mennyiségét. A pozitív ionok emberi egészségre gyakorolt biológiai hatásának első jelei a megnövekedett ingerlékenységről, migrénes rohamokról vagy trombózisokról szóló jelentések formájában érkeznek, válaszul a légkör elektromos töltésének változásaira, amelyek a érkező időjárási frontokat kísérik.

A kutatók azt találták, hogy egyes időjárási frontok által generált elektromos töltések (pozitív ionizáció) szerotonin felszabadulást eredményeznek. Ezután az időjárás-érzékenységi reakciók három osztályát azonosították:

  • 1. Szerotonin túltermelés, amely tipikus irritációs szindrómát okoz.
  • 2. A mellékvese csökkent működése tipikus kimerültségi szindrómát okoz.
  • 3. Hyperthyreosis szubklinikai "apatikus" pajzsmirigy tünetekkel.

Forrás

A negatív ionok előnyei

Hogyan működnek a negatív ionok?

A negatív ionok elősegítik a sejtek közötti oxigén cserét és az oxigén behatolását a tüdőbe.

A negatív ionok sajátossága, hogy eltávolítják a baktériumokat a légkörből. A tengeri levegőben körülbelül százszor kevesebb baktérium található, mint a városok levegőjáben.

Forrás

A negatív ionok hatása a levegő szennyettségére

Egyes negatív iongenerálási technológiát alkalmazó fogyasztói eszközökről kimutatták, hogy eltávolítják a levegőben lévő részecskéket, a port, a cigarettafüstöt, a háziállatok szőreit és elhullajtott hámsejtjeit, a pollent, a penészgombák spóráit, vírusokat és baktériumokat. Egy erős ionizátor a következő eredményeket éri el: egy 30 perces művelet a 0,1 mikron részecskék (ultrafinom részecskék) 97% -ának és az 1 mikron részecskék (finom részecskék) 95% -ának eltávolítását eredményezi. Ezenkívül a negatív ionok csökkentik az életképes baktériumok koncentrációját aeroszolokban: 95% -kal a laboratóriumi vizsgálatokat követő 2 órán belül. Egy stabil, ellenőrzött légtérben végzett kísérletben az ionizáció 70-75% -kal csökkentette a finom részecskék (PM10) koncentrációját.

A negatív ionok légzőszervi betegségre gyakorolt pozitív hatásai

A levegő ionizációja és a légzőszervi betegségek közötti kapcsolat logikusan levezethető az ionok részecskeszennyező anyagok jelenlétére gyakorolt hatásából: a légzőszervi rendellenességek gyakorisága vagy súlyossága logikusan csökkenthető a levegőben található allergének csökkentésével.

A kezdeti epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az ionok hatással vannak az asztmára, bár nincs friss klinikai tanulmány ebben a témában. A franciaországi Cossec egy 30 kezelt betegből álló csoport hosszú távú (másfél éves) és magas koncentrációjú (100 000 ion / cm³ és az ionizátortól 60 cm távolságra lévő) kezelésének eredményeiről számol be, ami az asztmás gyógyszerek szükségességének jelentős csökkenéséhez vezetett: teofillinszármazékok (-43%), kortikoszteroidok (-44%) és antiallergiás gyógyszerek (-71%).

Ezenkívül a negatív ionok elősegítik az orrnyálkahártya hámsejtjeinek képződését, felgyorsítják a hörgő nyálkahártya csillóinak mozgását, javítják az alveoláris szellőzést, növelik a vér oxigéntelítettségét. A klinikai eredmények azt mutatják, hogy a negatív ionok nagy dózisban történő 30 perces belélegzése után az oxigén felszívódásának 20% -os növekedése és a szén-dioxid-kibocsátás 14,5% -os növekedése történik.

Ionizátorok és az ózon

A légtisztítók kategóriájában egyre több ionizátorral találkozhatunk. A levegő ionizációja hatékony légtisztító technológia, de számos ionizátor ózont bocsát ki. Mielőtt levegő ionizátort vásárolna, győződjön meg róla, hogy az eszköz nem bocsát ki ózont! Ez a gáz káros az egészségre, és ez megszünteti a negatív ionok minden előnyét.

A TEQOYA ionizátorok biztonsága

A TEQOYA ionizátorok 100% -ban biztonságosak. A negatív ionok biztonságosságát számos tanulmány megállapította. A TEQOYA ionizátorok nem bocsátanak ki ózont: a laboratóriumi mérések 2 ppb-nél kisebb ózonkoncentrációt mértek a TEQOYA készüléktől néhány centiméterre. A TEQOYA eszközök rendkívül alacsony energiafogyasztással rendelkeznek, és a kibocsátott elektromágneses sugárzás is rendkívül alacsony. A TEQOYA által generált elektromos áram 1000-szer alacsonyabb, mint az elektromos áram egészségre gyakorolt hatásának küszöbértéke (1mA).

Biztonsági vizsgálati jelentés